Over Mirjam Mous

Mirjam Mous (7 november 1963) groeide op in Made. Haar vader was kunstschilder en haar moeder de dochter van de slager. Broers of zussen had Mirjam niet. Toch verveelde ze zich nooit, want ze las alles wat ze maar te pakken kon krijgen. Het liefst dikke pillen, want dan duurde het langer voordat ze afscheid moest nemen van de personages.
Schilderij van Jac Mous
Schilderij van Jac Mous
Mirjam leest
Zodra Mirjam kon lezen, was het haar droom om schrijfster te worden. Maar eerst werd ze juf. Ze heeft 20 jaar als onderwijzeres op de Berkenhof gewerkt. Het is een speciale school voor kinderen met sociaal-emotionele problemen. Dé plek om haar verhalen uit te proberen en ideeën op te doen. In 1998 kwam haar eerste boek uit: Monsters mollen!. Reden voor een feestje!
Monsters mollen
Presentatie Monsters Mollen!
In de boeken ‘De juf is een heks’ en het vervolg daarop ‘Allemaal nijlpaarden!’ komen veel juffen en meesters voor die bij Mirjam op de Berkenhof werkten. Alleen deden ze in het echt natuurlijk niet zo gek. Mirjam gebruikt sowieso vaak namen van bekenden, maar de karakters zijn op haarzelf geïnspireerd. Ze schrijft ook het liefst in de ik-vorm. Dan kan ze zich het beste inleven. Met lesgeven is Mirjam in augustus van 2005 gestopt. Sindsdien is ze fulltime schrijfster. Toch voelt ze zich soms nog wel een beetje een juf, want ze bezoekt vaak scholen en bibliotheken om over haar boeken te vertellen.
Schrijversbezoek
Schrijversbezoek
Schrijfkamer
Zelf heeft Mirjam geen kinderen. Ze woont met haar man Wim in een herenhuis in Breda, waar ze ook haar werkkamer heeft. Het is een fijne plek om ongestoord te kunnen schrijven. Meestal boeken, maar ook verhalen voor bundels, tijdschriften en lesmethodes. Wat Mirjam in de eerste plaats wil, is iedereen aan het lezen krijgen. Ook kinderen of jongeren die liever computerspelletjes spelen en boeken maar saai vinden. Daarom gebruikt ze taal die dicht bij de doelgroep ligt en geeft ze de verhalen veel vaart en humor. De kinderen die zij in haar klas heeft gehad, bleken behoefte te hebben aan dat soort boeken.
Mirjam maakte graag verre reizen. Gorilla’s bekijken in Oeganda, door het oerwoud struinen in Ecuador, in de woestijn naar water snakken of walvissen zoeken bij IJsland. Tijdens een vakantie in Amerika werd het idee voor ‘Pistolen Paula’ geboren, een slapstickachtige parodie op de western met een stoere meid als revolverheld. ‘Test’ speelt zich af in Engeland en ‘Virus’ in Spanje. Sommige reiservaringen komen zelfs letterlijk in een boek terecht, zoals in ‘Lieke op safari’.
Schotland
Zwitserland
Amerika
IJsland
Maleisië
Oeganda
Ook gaat Mirjam graag naar de film of de schouwburg. Vroeger heeft ze zelf toneel gespeeld. Als ze op de basisschool gaat voorlezen, doet ze dan ook vaak een toneelstukje met de kinderen. Schilderen was ook een hobby, maar daar komt niet veel meer van. Schrijven gaat altijd voor. Mirjam schrijft boeken voor kinderen en jongeren over allerlei onderwerpen in verschillende genres. Soaps, thrillers, grappige boeken, boeken over heftige onderwerpen en nog veel meer.
Toneel
Toneelvoorstelling Les Liaisons Dangereuses

Prijzen

  • Doorgeschoten nominatie Jonge Jury 2006
  • Boy 7 nominatie Jonge Jury 2011
  • Last Exit (2C) Leipziger Lesekompass 2018
  • Data Leaks – Wer macht die Wahrheit? (H@ck – het instituut) 3e prijs Ulmer Unke 2021
  • Gouden boek voor Boy 7
Jonge jury
Dag van de Jonge Jury